Kampüsler içindeki yurt sayısı artacak



KYK'nın 79. Olağan Genel Kurulu’na katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, yaptığı konuşmada KYK'nın geldiği noktanın gurur verici olduğunu ve bunu daha ileri taşımak için üniversitelerle yapılacak işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Bakanlık bünyesindeki Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK) 79. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Kurumun Ankara Söğütözü'ndeki ek binasında yapılan Olağan Genel Kurulu’na Bakan Osman Aşkın Bak’ın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, Bakanlık Müsteşarı Faruk Özçelik, KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve üniversitelerin rektörleri katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, burada yaptığı konuşmada, 2002 yılından bu zamana kadar KYK'nın geldiği noktaya dikkati çekerek, "Bu süreçte emeği geçen kıymetli hocalarımıza, üniversitelerimize teşekkür ederiz. Hükümetlerimize, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlarımız ve Bakanlarımıza teşekkür ederiz. Bu olanakları arttırarak devam ettiren bürokratlara, KYK'nın değerli çalışanlarına teşekkür ederiz. KYK'nın geldiği nokta bizi gururlandırıyor. Bu yeterli mi, değil. Çok daha ileriye gitmemiz gerek. Biz büyüyen, gelişen Türkiye istiyoruz." dedi.

“Yurtlarımızı üniversitelere entegre ederek sosyal yaşamın olduğu alanlara dönüştürmek istiyoruz”

Üniversitelerle birlikte KYK'nın gücünü, etkisini arttırmak istediklerini dile getiren Bakan Osman Aşkın Bak, "Yurtlarımızı sadece beslenme ve barınma yeri olmaktan çıkarıp onları üniversitelere entegre ederek, sosyal yaşamın olduğu alanlara dönüştürmek istiyoruz. Bize düşen üniversitelerle birlikte, yurtlarımızı çok daha iyi yerlere taşımak. KYK'da görevli yöneticilere teşekkür ediyoruz. Yeni seçilecek hocalarımıza, üyelerimize de teşekkür ediyoruz. Hava muhalefeti nedeniyle bazı hocalarımız katılamadı ama onlar da bizimle birlikte çalışacak." şeklinde konuştu.

“2019'a kadar 250 bin ilave kapasite için programımızı yaptık”

Bakan Osman Aşkın Bak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Geleceğimiz olan gençlere sadece bilgi vermekten ziyade, onların sosyal yönlerini de geliştirmemiz lazım. Yurt hayatını biliyorum, yurt dışında üniversitede kampüste kaldım. Yurt rakamlarını gördük. 2002 yılında 190 yurtta 182 bin küsur öğrenci varken, bugün 762 yurtta 627 bin öğrenci barınıyor. Bize başvuran öğrencilerin yüzde 70'ini yurtlara yerleştirdik. 2013'ten itibaren inanılmaz bir tempoyla çalışarak önemli bir açığı kapattık. Ülkemizin geleceğine kasteden FETÖ'nün yarattığı tahribatı ortadan kaldırmak için çok yoğun çaba sarf ettik. 2013'te 362 olan yurt sayısını yaklaşık 2 katından fazlasına çıkartarak 762 yurda taşıdık. Bu farkı kapatmak için yoğun bir çaba harcıyoruz. Terör örgütlerinin, çocuklarımızın barınma ihtiyacını kullanarak, onlara yaptırmak istediği şeyleri engellemek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Evet, bu alanı çok iyi kullandılar ama 15 Temmuz'da milletimiz sokağa çıkarak bu hain terör örgütüne, onun içerideki ve dışarıdaki iş birlikçilerine bir cevap verdi; dedi ki, 'Bu meydanlar, bu ülke bizim, biz ülkemizi seviyoruz'. Milletin gücü silahın gücünü yenmiştir. Bize düşen de bunu devam ettirmek, bu olayın bıraktığı izleri ortadan kaldırmak. Üniversitelerimiz bunu yürütüyor. Biz de KYK olarak bu açığı kapatmak için çalışıyoruz. 2019'a kadar 250 bin ilave yatak için programımızı yaptık."

“Hedefimiz kampüsler içindeki yurt sayısını artırmak”

Yurtların kapasitesini artırırken önceliklerinin, üniversitelerin kampüsleri içinde yurt yapmak olduğunu vurgulayan Bakan Osman Aşkın Bak, "Tüm üniversitelerden önemli destek aldık. Yükseköğretim Kurulu Başkanımız ile devamlı görüşüyoruz. Yurtların kampüs içinde olması, hem öğrencinin zamanı en iyi şekilde kullanmasını sağlıyor hem öğrencinin yol parası cebine kalıyor hem de öğrenci daha güvenli bir ortamda kalmış oluyor. Bu konuda üniversitelerimizden destek istiyoruz, sağ olsunlar veriyorlar. Hedefimiz kampüsler içindeki sosyal alanları, yurt sayısını artırmak." dedi.

"Gençlerimize güveniyoruz, onların geleceğimiz olduğunu biliyoruz." diyen Bakan Osman Aşkın Bak, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda çok özel bir yaklaşımı var. 45 lira olan yardım, bugün 470 liraya geldi. Bütçemizde gördünüz, 13,9 milyar. Bu, bizim Bakanlık bütçemizin yaklaşık yüzde 80'i. Yurtlarda 30-40 kişilik ranzalı sistemden 3-4 kişilik odalara geçildi. Çalışma ortamları, duşu, banyosu, yatağı, sıcak suyu, 4 çeşit yemek çıkan lokantaları... Sadece bu yetmiyor. Rektörlerden, hocalardan bir ricamız var. Gelin bu yurtlarda öğrencilerimizi birlikte kucaklayalım. Onlarla sohbet edelim, onlara vizyon çizelim. Onların gelişen, güçlenen Türkiye'de rolü olduğunu anlatalım. Bunu birlikte yapmamız gerektiğini aşılayalım. Gençlerin okul dışındaki heyecanlarına birlikte ortak olalım. Bu ülkenin gençlerinin, vatanını, milletini seven, ülkesinin güçlenmesi için çalışacak, öz güveni yüksek, 'ülkemi seviyorum' diyen gençler olması için hep beraber çalışacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız bize bu konuda her türlü desteği veriyor."

Sinan Aksu: "Üniversiteler partnerimiz olsun"

Programda KYK Genel Müdürü Sinan Aksu da genel kurul üyelerine hitap etti. KYK'nın öğrencilere sıcak bir yuva ve barınma imkanı sunmak için 1961 yılında kurulduğunu söyleyen Aksu, burs/kredi hizmetiyle de gençlerin eğitimlerine maddi yönden destek olunduğunu belirtti. Burs/kredi değerlendirmesinin Kurum tarafından 11 farklı kurum/kuruluş nezdinde teyit edildiğini ifade eden Aksu, en fazla ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs verildiğini vurguladı.

2016 yılında eğitim faaliyetlerinin kapsamının genişletildiğini belirten Aksu; gençlerin sosyal, kültürel ve sportif olarak gelişimlerinin desteklendiğini ifade etti. Bu konuda üniversitelerin önemine değinen Aksu, “Üniversite hocalarını yurtlarda da görmek istiyoruz. KYK yurtlarında düzenlenen eğitim faaliyetlerini üniversite hocalarıyla yapmak istiyoruz. Üniversiteler partnerimiz olsun. Daha iyi hizmet vermek için üniversitelerle ortak çalışılması gerekiyor.” dedi.

Hayat boyu öğrenmenin öneminin farkında olduklarını belirten Aksu, gençleri çeşitli kurs, seminer ve eğitsel faaliyetlerle hayata donanımlı bir şekilde hazırladıklarını söyledi. Aksu, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında bu kurslara katılan gençlere sertifika da verildiğini sözlerine ekledi.

Yurtlarda ücretsiz ve sınırsız internet hizmeti verildiğini belirten Aksu, teknolojinin önemli olduğunu ama doğru kullanılması gerektiğini, bu konuda üniversitelerin yardımcı olabileceğini ifade etti.

Konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ve Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Arslan'a teşekkür ederek sonlandıran Aksu, seçilecek yeni yönetim kuruluna da başarılar diledi.

KYK Yönetim Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Hüseyin Karaman seçildi

Yapılan konuşmaların ardından Yönetim Kurulu üyelerinin seçimine geçildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda yönetim kurulu başkanlığına getirildi.

Başkanlığını Prof. Dr. Hüseyin Karaman'ın yapacağı KYK Yönetim Kurulu'nda şu isimler yer aldı:

İbrahim Özekinci (Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), Sinan Aksu (Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü), Prof. Dr. Mahmut Doğru (Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi), Bahtiyar Sazlık (Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı), Mehmet Yavuz (Kalkınma Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi Başkanı), Büşra Kaftan (Öğrenci Temsilcisi).

Konular

Kampüsler içindeki yurt sayısı artacak
Çevre Bakanlığı'ndan öğrencilere burs
Yüksek lisans öğrencilerine yönelik harç indirimi bursu
Atatürk öğrenci yurdu odaları kaçar kişilik?
KYK burs ve kredilerine zam
Atatürk kültür dil ve tarih yüksek kurumu burs sonuçları açıklandı mı?
Yurt Dışında Öğrenim Gören Öğrenciler İçin Taahhütname Süresi Ne Zaman Sona Eriyor?
KYK Tematik Kış Kampları ne zaman başlıyor?
Uludağ Üniversitesinden başarılı öğrencilere burs
Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları Başvuru Şartları Nelerdir?
APSCO Yüksek Lisans ve Doktora Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?
KYK'da hangi kurslar veriliyor?
Hazar Üniversitesi Uluslararası Burs Programına Başvurular Nasıl Yapılıyor?
100/2000 YÖK Doktora Bursuna İlişkin Usul ve Esaslar
İş dünyasında çalışan doktora öğrencileri 100/2000 doktora bursundan yararlanabilir mi?
Aziz Sancar bursunun ilk sahibi belli oldu
İslam kalkınma bankası burs başvurusu nasıl yapılır?
KYK borç erteleme başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
Tayvan burs başvuru şartları nelerdir?
Hırvatistan Öğrenci Bursu Başvuru Şartları Nelerdir?
YÖK-YUDAB Bursunu Nasıl Alabilirim?
Slovakya Bursları Başvuru Şartları Nelerdir?
KYKNET’in sunduğu hizmetler nelerdir?
Çift Anadal KYK bursunu etkiler mi?
MEB'den Burslu Öğrenci Banka Kartı Yazısı
Akademisyenlerin yurtdışında burslu eğitim için başvuruları başladı
Öğrenim kredisi borcunun silinmesi için kanun teklifi verildi
GTÜ her öğrenciye burs veriyor mu?
YÖK-Türkoloji Bursunun Avantajları Nelerdir?
Türkoloji öğrencilerine burs imkanı