KYK karma yurtlar ayrılıyor mu?
TBMM Komisyonu: Özel yurtlar ücretsiz olmayacak, barınma amacı dışında kullanılmayacak.
TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, özel yurtların ücretsiz olmayacağını ve barınma amacı dışında kullanılmayacağını söyledi.
Aladağ'da 29 Kasım 2016'de 10 öğrenci, 1 çocuk ile 1 eğitmen yaşamını yitirdiği yurt yangınıyla ilgili inceleme yapan ve yaşamını yitiren çocukların ailelerini ziyaret eden TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu üyeleri, bugün de kamu kurumu temsilcilerini Adana'da Sheraton Otel'de 5 saat boyunca dinledi. Daha sonra komisyon adına açıklama yapan Fatma Güldemet Sarı, "Aladağ İlçesi'nde ziyaret ettiğimiz ailelerimiz, öncelikle yargılama süreci sonunda tüm sorumluların cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Yurdun denetimleri ve müdahale sürecindeki eksiklikleri, oradaki görüşmeler sonucu tespit ettik. Eksiklikler gördük. Olayla ilgili olarak aile ve bizlerin arzusu bu olayda tüm sorumluların belirlenip adalete teslim edilmesi noktasında ve adaletin tecelli etmesi noktasındadır" dedi.
YENİ YÖNETMELİK HAZIRLANDI
Özel yurtların kurulması ve denetlenmesiyle ilgili yeni yönetmelik hazırlandığını belirten Sarı, "Tespit edilen ve hala eksik görülen konular varsa komisyon raporuna ekleyeceğiz. Bundan sonra ne eğitim, ne de barınma mekanlarında evlerimizde yaşadığımız her türlü alanda herhangi bir alanda bu tür acı tecrübeleri yaşamamak için bilinçlendirme çalışması yapılması gerek. Tatbikatların kağıt üzerinde değil, usulüne uygun yapılması gerektiğini tespit ettik" diye konuştu. Yurt yönetmeliğinde yeni düzenlemeler olduğunu kaydeden Sarı şu bilgileri verdi:
"Kurum açma izinleri MEB tarafından, işyeri açma ve çalışma ruhsatları belediyeler tarafında düzenlenmekteyken, yeni yönetmelikte kurum, işyeri açma ve çalışma ruhsatı MEB tarafından düzenlenerek çift başlılık kaldırılacak. Kurucu ve kurucu temsilcileri de eğitim şartı aranmazken, lisans şartı getirildi. Yurt müdürü olacaklar bakanlık tarafından verilecek 120 saatlik eğitim programıyla sertifika alma zorunluluğu getirildi. Rehber öğretmen şartı getirildi. Öğrenci girişleri artık otomasyonla yapılarak, bakanlık öğrenci ve yurt personelini elektronik ortamda ulaşacak. Devam ve devamsızlık da görülecek. Kız- erkek karma yurt açılması, öğrencilerin özel yurtlarda ücretsiz kalması kaldırıldı. Özel yurtlar barınma amacı dışında kullanılmayacak. Kurum binaları her yıl öğretim yılı başlamadan yangın güvenliği, elektrik, ısınma sistemi, su ve gaz sistemi güvenliğiyle itfaiye ünitelerinin ilgili bölümleri mühendis odaları veya ilgili kurumlara yurt yönetimince kontrol edilecek. İç, dış duvarlar, tavanda ahşap ve yanma özelliği yüksek olan maddeler kullanılamayacak. Yangın çıkış kapısında şartlar aranmazken, bunun handikabını bu faciada çok defa zikrettik. Bundan sonra yangın merdivenleri ve açış yolları kapıları yangına karşı sağlam maddeden yapılacak. Acil çıkış kapıları dışarıdan açılamayan, içeriden kilitlenemeyen ve yangın alarmıyla açılacak. Evden bozma küçük binalara yurt kullanım izni verilirken şimdi en az 40 kontenjan şartı belirlendi. Bu kurumsallaşma adına önemli adım. Yönetim ve kuruculardan sabıka kaydı istenecek. Aladağ'da, barınma sorununa çözüm amacıyla afetede dayanıklı, çocukların sağlıklı ortamda barınacağı 250 kişilik yurt yapımı için 5 milyon 428 bin lira hibe finansman tahsisi yapıldı. İnşaat devam ediyor ve yeni öğretim yılı başında bizim de desteğimizle açılacaktır."
MEB'in Karma Özel Öğrenci Yurtları Hakkındaki Yazısı için Tıklayınız
Konular
- Kampüsler içindeki yurt sayısı artacak
- Çevre Bakanlığı'ndan öğrencilere burs
- Yüksek lisans öğrencilerine yönelik harç indirimi bursu
- Atatürk öğrenci yurdu odaları kaçar kişilik?
- KYK burs ve kredilerine zam
- Atatürk kültür dil ve tarih yüksek kurumu burs sonuçları açıklandı mı?
- Yurt Dışında Öğrenim Gören Öğrenciler İçin Taahhütname Süresi Ne Zaman Sona Eriyor?
- KYK Tematik Kış Kampları ne zaman başlıyor?
- Uludağ Üniversitesinden başarılı öğrencilere burs
- Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları Başvuru Şartları Nelerdir?
- APSCO Yüksek Lisans ve Doktora Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?
- KYK'da hangi kurslar veriliyor?
- Hazar Üniversitesi Uluslararası Burs Programına Başvurular Nasıl Yapılıyor?
- 100/2000 YÖK Doktora Bursuna İlişkin Usul ve Esaslar
- İş dünyasında çalışan doktora öğrencileri 100/2000 doktora bursundan yararlanabilir mi?
- Aziz Sancar bursunun ilk sahibi belli oldu
- İslam kalkınma bankası burs başvurusu nasıl yapılır?
- KYK borç erteleme başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Tayvan burs başvuru şartları nelerdir?
- Hırvatistan Öğrenci Bursu Başvuru Şartları Nelerdir?
- YÖK-YUDAB Bursunu Nasıl Alabilirim?
- Slovakya Bursları Başvuru Şartları Nelerdir?
- KYKNET’in sunduğu hizmetler nelerdir?
- Çift Anadal KYK bursunu etkiler mi?
- MEB'den Burslu Öğrenci Banka Kartı Yazısı
- Akademisyenlerin yurtdışında burslu eğitim için başvuruları başladı
- Öğrenim kredisi borcunun silinmesi için kanun teklifi verildi
- GTÜ her öğrenciye burs veriyor mu?
- YÖK-Türkoloji Bursunun Avantajları Nelerdir?
- Türkoloji öğrencilerine burs imkanı