İkinci öğretim okuyanlardan öğrenim ücretini ödemeyenlerin KYK bursu kesiliyor mu?
Üniversitelerde birinci öğretimde okuyan öğrenciler harç ödemiyor. Ancak ikinci öğretimde okuyanlar, öğrenim ücreti adı altında harç ödemeye devam ediyor. Yıllık 770 TL'den başlayıp 4.268 TL'ye ulaşan öğrenim ücretlerini ödeyemeyenler, kayıt yaptıramıyor. Eğitime ara vermemek için pek çok öğrenci çevresinden borç almak, bankalardan kredi çekmek zorunda kalıyor.
Bakanlar Kurulu kararıyla 2012'de birinci öğretimde okuyan öğrencilerden alınan harçlar ve açıköğretimdeki katkı payları kaldırılmıştı. Ancak ikinci öğretimde okuyan öğrenciler ile uzaktan öğretimde okuyanlardan, öğrenim ücreti alınmaya devam ediyor. İkinci öğretim öğrencileri, birinci öğretim öğrencilerinden daha düşük puanlarla aynı bölümlere giriyor, derslerini ise genellikle saat 17.00'den sonra alıyorlar. Bu da üniversiteler için ekstra maliyet olarak görülüyor. O nedenle bu öğrenciler, öğrenim ücreti ödemeye devam ediyor. Ücretler bölümlere göre yıllık 770 TL'den başlıyor 4.268 TL'ye kadar çıkıyor. En düşük ücret, turizm, adalet, maliye, otomotiv gibi meslek yüksekokullarında iken en yüksek öğrenim ücreti ise Sivil Havacılık ile devlet konservatuvarı programlarında.
Öğrencilerin çoğu, bu programları öğrenim ücreti ödeyeceğini bilerek tercih ediyor. Çünkü birinci öğretimden 5 ile 20 puan daha düşük puanlarla bu programlara yerleşebiliyorlar. Ancak kılavuzdaki özel şartları iyi incelemediği için üniversiteyi kazandıktan sonra öğrenenler de var.
Onlara burs da yok
İkinci öğretim öğrencilerinin en büyük sıkıntısı öğrenim ücretleri yani öğrencilerin deyimiyle "harçlar". Bu öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) burs ve kredilerinden yararlanabiliyorlar ancak çoğu vakıf ve dernek, ikinci öğretim öğrencilerine burs vermiyor. O nedenle pek çoğu, öğrenim ücretlerini ödemekte zorlanıyor. Öğrenciler, harçların birinci öğretimde kaldırıldığı gibi ikinci öğretimden de kaldırılmasını istiyorlar. Çünkü harçları ödeyemedikleri takdirde, eğitimlerine ara vermeleri gerekiyor. Bu konuyla ilgili, Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar'da "Süresi içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından faydalanamaz" deniliyor. Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK), aldığımız bilgiye göre de öğrencilerin eğitimlerine devam etmeleri için öğrenim ücretini ödemek dışında başka seçenekleri yok. O nedenle bazı öğrenciler, harcını ödeyemediği için bir ya da birkaç dönem eğitimine ara veriyor, aralarında okulu bırakanlar dahi bulunuyor. Ayrıca ücreti ödeyemeyen öğrenciler, aktif öğrenci sayılmadığı için KYK'dan aldıkları kredi ve bursları kesiliyor, KYK yurtlarında da kalamıyorlar.
Bu dönem için üniversitelerde öğrenim ücretleri alınmaya başlandı. Öğrencilerden de konuyla ilgili şikayetler arttı. Ödeme imkanı bulunmayanlar borcun mezun olduktan ve işe başladıktan sonra tahsil edilmesini ya da takside bağlanması istiyorlar. İçlerinde üniversitede çalışarak ücretimi ödeyebilirim diyenler de var. Öğrenci görüşleri şöyle:
'Her dönem aynı stres'
Şermin T.: Bu dönem 765 TL yatırmam gerekiyordu. Babam şu anda işsiz. Benim de tek gelirim KYK bursu. O nedenle 3 arkadaşımdan borç alarak harcımı ödedim. Belki düşük miktar gibi geliyor ama bir öğrenci için bir anda ödemek zor. Öğretim ücreti alınsın ama en azından gecikme, erteleme ya da taksit seçeneği olsun. Şu anda 4. sınıftayım her dönem aynı stresi yaşadım. Sırf bu yüzden eğitime ara vermeyelim. Üstelik benden daha kötü durumda olanlar var.
'İntiharı düşünenler var'
Fehime Ürüm (Harran Üniversitesi Kamu Yönetimi): Dönemlik 577,5 TL olmak üzere 1.155 TL veriyoruz. Ödemekte zorlanıyoruz. Bu dönem üç arkadaşım parayı bulamadığı için borç istedi. Bu fiyatlar belki düşük gözüküyor ama ailelerin ne kadar zorlandığını bilmiyorlar. Bir arkadaşım bu yüzden okulu bırakacağını söyledi, intihar etmeyi düşünüyordu. Eğer ödeyemezsek eğitimimizi engelleyecek bu sisteme karşıyım başka bir yol bulunmalı.
Konular
- Kampüsler içindeki yurt sayısı artacak
- Çevre Bakanlığı'ndan öğrencilere burs
- Yüksek lisans öğrencilerine yönelik harç indirimi bursu
- Atatürk öğrenci yurdu odaları kaçar kişilik?
- KYK burs ve kredilerine zam
- Atatürk kültür dil ve tarih yüksek kurumu burs sonuçları açıklandı mı?
- Yurt Dışında Öğrenim Gören Öğrenciler İçin Taahhütname Süresi Ne Zaman Sona Eriyor?
- KYK Tematik Kış Kampları ne zaman başlıyor?
- Uludağ Üniversitesinden başarılı öğrencilere burs
- Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları Başvuru Şartları Nelerdir?
- APSCO Yüksek Lisans ve Doktora Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?
- KYK'da hangi kurslar veriliyor?
- Hazar Üniversitesi Uluslararası Burs Programına Başvurular Nasıl Yapılıyor?
- 100/2000 YÖK Doktora Bursuna İlişkin Usul ve Esaslar
- İş dünyasında çalışan doktora öğrencileri 100/2000 doktora bursundan yararlanabilir mi?
- Aziz Sancar bursunun ilk sahibi belli oldu
- İslam kalkınma bankası burs başvurusu nasıl yapılır?
- KYK borç erteleme başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Tayvan burs başvuru şartları nelerdir?
- Hırvatistan Öğrenci Bursu Başvuru Şartları Nelerdir?
- YÖK-YUDAB Bursunu Nasıl Alabilirim?
- Slovakya Bursları Başvuru Şartları Nelerdir?
- KYKNET’in sunduğu hizmetler nelerdir?
- Çift Anadal KYK bursunu etkiler mi?
- MEB'den Burslu Öğrenci Banka Kartı Yazısı
- Akademisyenlerin yurtdışında burslu eğitim için başvuruları başladı
- Öğrenim kredisi borcunun silinmesi için kanun teklifi verildi
- GTÜ her öğrenciye burs veriyor mu?
- YÖK-Türkoloji Bursunun Avantajları Nelerdir?
- Türkoloji öğrencilerine burs imkanı