Başarılı öğrencilere burs veren kurumlar hangi kriterleri istiyor?
Başarılı öğrencileri yalnızca üniversiteler değil, sivil toplum kuruluşları da verdikleri burslarla destekliyor. Not ortalaması ve ihtiyaç, burs kriterlerinin başında geliyor. Kimi vakıflar bursiyerlerinin gönüllü etkinliklere katılmasını da istiyor.
Üniversite eğitimine başlayacak gençlerin en önemli iki sorunu, barınma ve burs. Bu sorunlardan birini üniversiteler verdikleri burslarla çözmeye çalışırken, sivil toplum kuruluşları da başarılı gençlerin yanında yer alıyor. Bu kurumların burs vermek için aradığı kriterlerin başında yüksek not ortalaması geliyor. Maddi durumun yetersizliğinin kanıtlanması da istenen başka bir kriter. Sivil toplum kuruluşlarının burslarına genellikle internet üzerinden ve üniversiteler aracılığıyla başvuru yapılıyor. Bursiyerleri ile yüz yüze görüşme talep eden kurumlar da oluyor.
İşte başarılı öğrencilere burs veren kurumlar ve nasıl başvuru yapılacağına ilişkin bilgiler:
TÜRK EĞİTİM VAKFI (TEV)
Başvurular TEV’in internet sitesi üzerinden yapılıyor. TEV’den burs alabilmek için başka bir kurumdan burs almama şartı aranıyor. Yılda 9 ay ödenen bursun miktarı 480 TL. TEV, bursiyerlerine ücretsiz İngilizce kursu, staj yeri temin etme gibi hizmetler de sunuyor. Burs başvuruları Eylül arasında yapılacak.
TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI (TOG)
Maddi ihtiyaç sahibi ve akademik başarısı yüksek öğrencilere burs veriyor. Ara sınıf burslarına başvuru yapabilmek için TOG gönüllüsü olma şartı aranıyor. Yeni kayıt yaptıranlar içinse başvuru tarihinden önce TOG’da gönüllülük yapmış olma şartı yok. 2017-2018 öğretim yılı için TOG Gençlik Bursları başvuruları yeni kayıt yaptıranlar için Eylül’e kadar sürecek. Ara sınıf öğrencileri ise Eylül’e kadar başvuru yapabilecek. Burs almaya hak kazananlar, 10 ay boyunca burstan faydalanacak. Burs miktarı 220 TL olarak belirlendi.
ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI
İstanbul’da okuyan üniversite öğrencilerine burs veriyor. Alttan ders olmaması, vakıf üniversitelerinde okuyanların tam burslu olması gerekiyor. Adaylar ile yüz yüze görüşme yapılıyor. Burs başvuruları Eylül’e kadar sürecek.
MEHMET ZORLU VAKFI
Üniversitenin ilk sınıfında bursa başvuran öğrencilerin, kaydoldukları bölümün o yılki tavan puanının en çok yüzde 10 altında bir puan almış olmaları gerekiyor. Ara sınıflarda ise 100 üzerinden 70 not ortalaması aranıyor. ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi’nin tüm bölümlerinde, diğer üniversitelerin, hukuk, makine, bilgisayar, elektrik, elektronik, inşaat, endüstri mühendisliklerinde okuma şartı var.
21. YÜZYIL EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI (YEKÜV)
Devlet üniversitesi öğrencilerine burs veriyor. Aranan şartlardan biri, kırsal kesimde ikamet eden ailelerin çocuklarının İstanbul’daki üniversitelerden birini kazanmış olması. Başvurular, Ekim tarihleri arasında internet üzerinden olacak. TEKFEN VAKFI: Başka bir resmi kurum ya da kuruluştan burs alanlar başvuramıyor. Başvurular internet üzerinden Eylül tarihleri arasında yapılacak. Bursiyer seçiminde başvuru sahibinin ailesinde en yüksek gelir sahibi kişinin maaşının yıllık 54 bin TL ve altında olması şartı var. Ara sınıflar için not ortalamasının 4 üzerinden 2.50 olması ve alttan dersi olmaması gerekiyor.
VEHBİ KOÇ VAKFI
İnternet sitesinden başvuru yapılıyor. Bursiyer mülakatla belirleniyor. Vakıf, burs vereceği öğrencileri yüz yüze görüşmelerin ardından saptıyor. Burs almak isteyen öğrencilerin maddi yardıma ihtiyacı olması ve başarı notunun 100 üzerinden 60, 4 üzerinden 2.50 üzerinde olması gerekiyor. Başka bir kurumdan karşılıksız burs alanlar ile disiplin cezası bulunanlar vakıftan burs talep edemiyor.
SABANCI VAKFI
Üniversitelerin burs komiteleri tarafından yapılacak değerlendirme ile adayların başarı durumları ile maddi desteğe ihtiyaçları esas alınarak seçilen öğrencilere 9 ay süreyle burs veriliyor. Geçen yıl miktar 410 TL’ydi. Başvuru eylül ayında üniversiteye yapılacak.
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU (TÜBİTAK)
Burs başvuruları www. e-bideb.tubitak.gov.tr adresi üzerinden yapılıyor. 2016-2017 öğretim yılında TÜBİTAK; Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucunda, ilk 5 bin arasında yer alıp matematik, fizik, kimya, biyoloji ve Yüksek Öğretime Geçiş 1 (YGS-1) puan türü esas alınarak ilk 5 bine girip felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, Türk dili ve edebiyatı gibi bölümlere yerleşen öğrencilere aylık 2 bin TL burs verdi. İlk 10 bine girerek ilgili bölümleri tercih edenlere bin 500 TL, 20 bine girerek tercih edenlere ise aylık bin TL burs temin edildi. İlk 25 bin içerisinde yer alanlara ödenen burs miktarı ise 750 TL idi.
KREDİ YURTLAR KURUMU (KYK)
Başarı ve ihtiyaç kriterlerine dayanarak burs veriyor. 2016 yılında burs miktarı 400 TL olmuştu.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU (YÖK)
2017- 2018 öğretim yılından itibaren devlet üniversitelerindeki ziraat, orman ve su ürünleri programlarını tercih ederek ilgili bölümlere ilk 3 sırada yerleşen 630 öğrenciye ayda 600 TL burs verecek. Öğrencilere eğitimleri boyunca yılda 12 ay ödeme yapılacak.
Konular
- Kampüsler içindeki yurt sayısı artacak
- Çevre Bakanlığı'ndan öğrencilere burs
- Yüksek lisans öğrencilerine yönelik harç indirimi bursu
- Atatürk öğrenci yurdu odaları kaçar kişilik?
- KYK burs ve kredilerine zam
- Atatürk kültür dil ve tarih yüksek kurumu burs sonuçları açıklandı mı?
- Yurt Dışında Öğrenim Gören Öğrenciler İçin Taahhütname Süresi Ne Zaman Sona Eriyor?
- KYK Tematik Kış Kampları ne zaman başlıyor?
- Uludağ Üniversitesinden başarılı öğrencilere burs
- Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları Başvuru Şartları Nelerdir?
- APSCO Yüksek Lisans ve Doktora Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?
- KYK'da hangi kurslar veriliyor?
- Hazar Üniversitesi Uluslararası Burs Programına Başvurular Nasıl Yapılıyor?
- 100/2000 YÖK Doktora Bursuna İlişkin Usul ve Esaslar
- İş dünyasında çalışan doktora öğrencileri 100/2000 doktora bursundan yararlanabilir mi?
- Aziz Sancar bursunun ilk sahibi belli oldu
- İslam kalkınma bankası burs başvurusu nasıl yapılır?
- KYK borç erteleme başvurusu e-Devletten nasıl yapılır?
- Tayvan burs başvuru şartları nelerdir?
- Hırvatistan Öğrenci Bursu Başvuru Şartları Nelerdir?
- YÖK-YUDAB Bursunu Nasıl Alabilirim?
- Slovakya Bursları Başvuru Şartları Nelerdir?
- KYKNET’in sunduğu hizmetler nelerdir?
- Çift Anadal KYK bursunu etkiler mi?
- MEB'den Burslu Öğrenci Banka Kartı Yazısı
- Akademisyenlerin yurtdışında burslu eğitim için başvuruları başladı
- Öğrenim kredisi borcunun silinmesi için kanun teklifi verildi
- GTÜ her öğrenciye burs veriyor mu?
- YÖK-Türkoloji Bursunun Avantajları Nelerdir?
- Türkoloji öğrencilerine burs imkanı